- 1 litr mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki stołowe cukru
- 2 jajka
Zagotować mleko z cukrem waniliowym. Białka oddzielić od żółtek i ubić na twardą pianę z cukrem. Z ubitego białka łyżką wykładać "chmurki" nas gotujące się na małym ogniu mleko. Poczekać aż białko się zetnie. Wybrać białkowe "chmurki" z mleka na talerz. Żółtka roztrzepać i lać do nich małym strumyczkiem ciągle mieszając mleko. mieszać do czasu lekkiego zgęstnienia zupy. Powoli chłodzić, najlepiej pod przykryciem, aby uniknąć tzw. kożucha. Lekko schłodzone wstawić na jakiś czas do lodówki, gdyż najlepiej smakuje na zimno.
Smacznego!
To się je z kluskami czy samą? :)
OdpowiedzUsuńSamą z tymi chmurkami
Usuń