Składniki:
- Pierś z kurczaka ok. 400g
- Olej do głębokiego smażenia
- Wykałaczki
- Ser żółty ok. 10g
Masło ziołowe:
- 60g masła
- 4 małe ząbki czosnku
- Nać pietruszki (po posiekaniu ok.1 łyżki)
- Sól i pieprz
Panierka:
- 1 jajko
- Mąka ok. 30g
- Bułka tarta ok. 90g
Przygotowanie: Masło wsadzić do miski, czosnek zgnieść lub posiekać wrzucić do masła, nać pietruszki drobno posiekać i wrzucić do masła, posolić i popieprzyć do smaku, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Pierś kurczaka w miarę możliwości pokroić w pasy, posypać solą i rozbić. Na takie pasy nałożyć masło i położyć plaster sera, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Wbić jajko do miski i roztrzepać widelcem, wsypać mąkę i bułkę tartą na talerz i wymieszać. Roladki obtaczać najpierw w mące z bułką, następnie w jajku i ponownie w mące z bułką. Smażyć w głębokim oleju na małym ogniu, pod przykryciem, aby mięso w środku doszło. Gdy spód zarumieni się na złoto, obrócić, smażenie trwa ok. 30 - 40 minut. Przed podaniem nie zapomnij wyjąć wykałaczek!
Smacznego!
Nie należy obawiać się czosnkowych wyziewów z ust, gdyż pietruszka neutralizuje ten zapach, ale dla pewności można zapobiegliwie na roladce położyć kawałek świeżej natki pietruszki.
lubię mięsko, lubię devolaye i na pewno bym wszamała :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam devolaye :) obserwuję :)
OdpowiedzUsuńkusisz! a ja uwielbiam devolaye. daj znać, jak będziesz robić, chętnie skosztuję. :D
OdpowiedzUsuń