niedziela, 14 października 2012

Devolay z piersi kurczaka


Składniki:

  • Pierś z kurczaka ok. 400g
  • Olej do głębokiego smażenia
  • Wykałaczki
  • Ser żółty ok. 10g
Masło ziołowe:
  • 60g masła
  • 4 małe ząbki czosnku
  • Nać pietruszki (po posiekaniu ok.1 łyżki)
  • Sól i pieprz
Panierka:
  • 1 jajko
  • Mąka ok. 30g
  • Bułka tarta ok. 90g
Przygotowanie: Masło wsadzić do miski, czosnek zgnieść lub posiekać wrzucić do masła, nać pietruszki drobno posiekać i wrzucić do masła, posolić i popieprzyć do smaku, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Pierś kurczaka w miarę możliwości pokroić w pasy, posypać solą i rozbić. Na takie pasy nałożyć masło i położyć plaster sera, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkami. Wbić jajko do miski i roztrzepać widelcem, wsypać mąkę i bułkę tartą na talerz i wymieszać. Roladki obtaczać najpierw w mące z bułką, następnie w jajku i ponownie w mące z bułką. Smażyć w głębokim oleju  na małym ogniu, pod przykryciem, aby mięso w środku doszło. Gdy spód zarumieni się na złoto, obrócić, smażenie trwa ok. 30 - 40 minut. Przed podaniem nie zapomnij wyjąć wykałaczek!
Smacznego!
Nie należy obawiać się czosnkowych wyziewów z ust, gdyż pietruszka neutralizuje ten zapach, ale dla pewności można zapobiegliwie na roladce położyć kawałek świeżej natki pietruszki. 

3 komentarze:

  1. lubię mięsko, lubię devolaye i na pewno bym wszamała :D

    OdpowiedzUsuń
  2. kusisz! a ja uwielbiam devolaye. daj znać, jak będziesz robić, chętnie skosztuję. :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...